woensdag 4 december 2013

Vogeltaarten smul parade.

 Zo de rest van de vogeltaarten zijn eindelijk klaar en mijn keuken is weer helemaal vetvrij. Ik denk wel dat de vogels hier genoeg aan hebben voor de komende winter ik ben er in ieder geval wel even klaar mee.
 Omdat ik veel vragen krijg hoe je nu zo'n vogeltaart eigenlijk maakt heb ik besloten om een korte uitleg te geven.
Je hebt nodig:
Blokken frituurvet, vogelvoer, bakvorm bv. kleine tulband of toetjesvorm, spuitzak, eventueel voedingskleurstof (die is het goedkoopste bij de toko) lekkers om mee te decoreren zoals noten, cranberries, kleine appeltjes, dop pinda's eigenlijk kan je alles gebruiken wat vogels lekker vinden. 

Als eerste smelt je het vet, zodra het gesmolten is kan het vuur uit. Giet vervolgens een laagje in de vorm en laat dit afkoelen (kan in de koelkast of vriezer) Als het laagje hard is doe je een laagje voer in de vorm en giet hier voorzichtig vet overheen (verhouding is ongeveer 50/50) Om te voorkomen dat de onderste laag weer smelt kan je het er ook ingieten met een juslepel. Weer laten afkoelen en zo ga je verder tot het vormpje gevuld is. Als je plastic vormpjes van b.v. de Mona gebruikt kan je het vormpje beter een uur in de vriezer zetten.
Als het vet hard is verwijder je de vorm als volgt, doe heet water in een pan en houd het bakje er ongeveer een seconde of 5 in. Zet de vorm op zijn kop en snij het bakje met een scherp mes open (tussen twee ribbels van boven naar onder. Nu kun je het bakje makkelijk verwijderen. Ik heb veel problemen gehad met het verwijderen en dit was voor mij de beste manier. Gebruik je een metalen of aluminium vorm moet je een beetje wringen om het vet eruit te krijgen en sommige vormen willen soms helemaal niet. Siliconen vormen werken dan het prettigst. 
Voor het garneren smelt je vet en laat dit weer afkoelen. Als het stevig genoeg is om mee te spuiten doe je het in de spuitzak en spuit je toefjes op de taart, decoreren met lekkers en je taart is klaar. Zet hem even in de koelkast zodat alles weer goed hard is.

Wil je kleurtjes in het vet doe dit dan alleen in de lagen zonder zaad. De kleurstof lost slecht op in vet, met een garde moet je goed blijven roeren. De kleurstof vermengd beter als het vet al wat afgekoeld is.

Nog wat algemene tips: zorg dat het niet te warm in huis is en zet het taartje niet bij een warme bron zoals de kachel. Zet je ze eerst als decoratie in huis doe dan het taartje af en toe even in de koelkast. Je kunt i.p.v. een laagje voer in het bakje ook voer in een pan mengen met vet (verhouding 50/50) en deze zo in de vorm doen. Let op! bij springvormen loopt het vet aan de onderkant eruit. Gebruik je toch een springvorm, leg dan eerst een laag bakpapier over de onderplaat en sluit de ring met het bakpapier ertussen (misschien komt er nog steeds vet door dus eerst een klein laagje proberen) Voor goedkope bordjes en schaaltjes kijk ik bij de kringloop winkel.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is en jullie nu zelf aan de slag kunnen. Succes met het maken van jullie eigen vogeltaarten!

3 opmerkingen:

anja zei

Dank je wel voor de uitleg. Ik ga het zeker maken wij verwennen namelijk ook graag altijd de vogeltjes om ons huis heen en dat zijn er heel wat. En blijkbaar weten ze het al want ze weten ons elk jaar weer te vinden. Dit is een keer wat anders ook leuk voor ons zelf want het oog wil ook wat. Gr Anja

Anoniem zei

Hallo,
Wat een leuke taarten, ben ook aa de slag gegaan, wel erg vettige bedoening, maar super leuk, dank voor de tips,
Jammer dat het me niet lukt met de kleurstof,
Woon I belgie, kocht uiteraard ook hier,
Deze lost niet op bij me,
Wordt 1 harde druppel in het vet..... hebt u hier voor Nog een tip?
Groetjes karin

Els zei

Als je het vet niet helemaal smelt, maar zacht maakt en dan de kleurstof erdoor roert lukt het wel. Dus het vet niet helder maken, maar zacht wit en dan kleuren.